Sânzienele, veche sărbătoare rămasă de la daci
„Unii spun ca in noaptea aceasta, exact la miezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune: ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu cum sa le priveasca…”
(Mircea Eliade, Noaptea de Sanziene)
Sărbătorită în noaptea de 23 spre 24 Iunie, Drăgaica sau Sânzienele este considerată din moși strămoși o sărbătoare magică.
- Legenda spune că dacă ai șansa să te întâlnești cu o Sânziană, aceasta îți va îndeplini dorințele, dar în același timp, dacă vezi ielele care se adună la miezul nopții și dansează în inima pădurii, acestea te pot înnebuni pe loc.
La origine păgână, noaptea de Sânziene a coincis pe vremuri cu data de 21 Iunie, care marchează solstițiul de vară, însă aceasta a fost mutată de către biserică pe data de 24, tocmai fiindcă era considerată de origini necreștine.
- Această sărbătoare rămasă de la strămoșii daci marchează solstițiul de vară și în același timp sărbătorește cea mai lungă zi din an ca pe o trecere într-o altă dimensiune a trăirii în care atât forțele binelui cât și cele ale răului prind puteri supranaturale.
Noaptea de sânziene este ca un portal de trecere spirituală iar în funcție de starea de spirit a fiecăruia prin gândurile bune pe care le avem, manifestăm și creăm noua lume.
Sărbătoarea zânelor și a florilor
Despre Sânziene se spune că ar fi niște fete tinere deosebit de frumoase care trăiesc prin păduri sau câmpii, dar fiind de natură divină, omul de rând nu le poate vedea.
- Numele însuși de Sânziană este compus din „sânt” și„zână”, însemnând o făptură divină din categoria zânelor.
Sânzienele sunt considerate zâne ale câmpului, ale florei, iar prin dansul pe care îl fac în noaptea de Sânziene, la deschisul cerului, acestea realizează un ritual magic pentru transformarea buruienilor în plante de leac.
Acesta este motivul popular pentru care este bine să culegem plante medicinale în ziua de după Sânziene, pentru a ne bucura de puterea lor miraculoasă.
Noapte de Sânziene și prognoza vremii
Pentru țăranul român, Noapte de Sânziene era importantă pentru a face o prognoză exactă despre cum se anunță vremea, pentru a-și putea tocmi recoltele.
Se spune că dacă cucul se oprește din cântat înainte de această noapte magică, vara va fi una secetoasă. Totodată, bătrânii noștri mai credeau că dacă plouă de Sânziene, va urma o ploaie fără oprire pentru 40 de zile.
Sursa: http://www.beatitudine.ro/dragaica-sau-sanzienele-veche-sarbatoare-ramasa-de-la-daci/
În ajunul SÂNZIENELOR, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe câmp flori de SÂNZIENE și împleteau cununi pe care le aruncau peste case. Seara, se întâlnesc fetele care vor să se mărite cu flăcăii care doresc să se însoare. Băieții fac ruguri, aprind făclii și le învârtesc în sensul mișcării soarelui, strigând: Dacă acestea se agățau de horn, era semn că se apropie cununia. Cei în vârstă aruncau coronițe peste casă, pentru a află când vor muri. Se credea că atunci când coroniță va cădea de pe acoperiș, moartea este aproape.
Fetele își pun flori de Sânziene neîmpletite sub căpătâi. În acea noapte, ele își vor visă ursitul. Dacă cununa va fi purtată în păr sau în sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atrăgătoare și drăgostoase. Înainte de răsăritul soarelui, fețele și flăcăii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate în coarnele vitelor. Dacă gingașă coroniță se oprește în cornul unei vite tinere, fata se va mărită după un tânăr, iar dacă se oprește în cornul viței bătrâne, ursitul va fi om în vârstă.
Pe lângă manifestările tipice făpturilor supranaturale din clasa ielelor, Sânzienele au și manifestări oculare: flori de sceieți, tunse de puf, sunt atârnate peste noapte de streașină și, după cât crește puful dimineața, se stabilește norocul celor care înfăptuiesc datina, scrie wikipedia.
SÂNZIENELE, noaptea în care ne aflăm alesul/aleasa
SÂNZIENELE sunt cele care aduc vara rod pamanturilor, noroc, sanatate si copii frumosi femeilor casatorite, alinare si tamaduire celor bolnavi si aflati in suferinta, protectie fata de furia naturii.
Sanzienelor le place sa fie iubite. Se supara si pedepsesc daca nu le iubesti. Pot deveni la fel de rele si dusmanoase precum Ielele sau Rusaliile. De Sanziene, aflam daca avem soarta de iubire si casatorie...
Traditii si obiceiuri
Sunt numeroase obiceiurile si traditiile legate de aceasta sarbatoare. Difera de la o zona la alta si multe dintre ele sunt puse in legatura cu iubirea, casatoria si ursita omului. Nu degeaba este insa cunoscuta sarbatoarea Dragaicelor si sub numele de Sarbatoarea Iubirii.
In anumite zone, coronitele de sanziene sunt puse la un loc ferit in gradini si spatii deschise. Daca dimineata florile de sanziene sunt incarcate de roua insemna ca Sanzienele ti-au harazit o casatorie in anul respectiv. Prin urmare, fii foarte atenta la ceea ce visezi in noaptea dinspre 23 spre 24. Se spune ca visele din aceasta noapte sunt franturi din viitor si realitate.
Numele lor vine de la Santa Diana zeita romana a vanatorii si a padurilor. Alte nume atribuite sunt Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii – Dragaicele. Aceasta este o sarbatoare a iubirii si a fertilitatii.
In credinta populara se zice ca in noaptea de Sanziene 23/24 iunie se deschid cerurile, iar Sanzienele danseaza. Este o sarbatoare a Soarelui, a dragostei si a poftei de viata.
http://www.beatitudine.ro/dragaica-sau-sanzienele-veche-sarbatoare-ramasa-de-la-daci/