Eclipsate cumva de faimoasele piramide ale vechilor egipteni, ale căror secrete nici până astăzi nu au fost deslușite în totalitate, dar și de cele incase, care nu contenesc să aprindă imaginația aventurierilor și iubitorilor de senzațional, pe suprafața întregului glob terestru sunt răspândite alte sute și mii de asemenea construcții care cel mai frecvent, au rămas o mare enigmă. E suficient să menționăm piramidele din Orientul Mijlociu, pe cele absolut fabuloase, din China, pe cele din Bosnia, dar și pe cele ajunse pe fundul mărilor, în urma unor cataclisme despre care populația actuală nu știe mai nimic.
Am folosit mai sus sintagma „pe suprafața întregului glob”, care e oarecum inexactă. Probabil cele mai multe piramide se află, ce-i drept, pe suprafața planetei, dar îngropate sub metri de pământ peste care timpul măsurat în mii, ori zeci de mii de ani, a semănat păduri ce le fac azi greu sau imposibil de depistat. Există asemenea formațiuni (să le numim deocamdată, astfel) și pe teritoriul României, iar necunoașterea originii și funcției lor exacte le-a plasat dintotdeauna, de când ne știm aici, în universul fantastic al legendelor. Totusi, legendele nu fac decât să „camufleze” realități și istorii la limita credibilului.
„Spectacol” estival 3D în Carpați
Despre preistoria meleagurilor locuite astăzi de români e destul de riscant să deschizi o discuție, în contextul în care mulți semeni, majoritatea conaționali ai noștri, deși temeinic școliți (ori poate tocmai de aceea!) atacă asemenea idei, ipoteze și evidente cu o înverșunare vecină cu ura. Să riscăm, însă, și să amintim o ipoteză celebră, susținută inclusiv prin imagini de excepție: aceea că Masivul Ceahlău ar fi, de fapt, o imensă piramidă realizată în timpuri imemoriale de o așa-zisă civilizație megalitică, demult dispărută. Fenomenul este denumit Umbra Piramidei și a transformat Vârful Toaca într-un adevărat mister. În preajma datei de 6 august (când credincioșii creștin-ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față), sub lumina puternică a răsăritului, Vârful Toaca și Piatra Ciobanului formează o imensă piramidă holografică. Măsurătorile efectuate de specialiști au demonstrat că laturile bazei au exact dublul lungimii piramidei lui Keops, din Egipt, iar unghiul pantelor este cu doar 10 grade mai mare decât cel al aceleiași piramide. Fenomenul este unic în lume și unii cred că piramida este creația strămoșilor noștri.
Trebuie spus și că Ceahlăul este plin de sacralitate prin faptul că, de-a lungul timpului, oamenii l-au asociat cu Olimpul Moldovei și cu istoria precreștină. Se zice că Zalmoxis, zeul dacilor, ar fi sălășluit pe acest munte. Mai interesant este că doar Ceahlăul și Muntele Găina, din țara noastră, au o sărbătoare recunoscută a muntelui, celebrată de populația care i se închina o dată în an. Ceahlăul a devenit sacru pentru că, odată cu apariția creștinismului, aici s-au stabilit diferiți sihastri care au fondat schiturile și bisericile din zonă. Locul căpătând puteri spirituale, oamenii au continuat să urce spre vârful muntelui, singurul cu hram din România, similar Athosului din Grecia.
Guruieții ridicați de daci
Mai puțin cunoscute, din cauza materialului informativ destul de sărac, „piramidele” din comuna brașoveană Sona, atrag și ele mulți curioși, dar dincolo de mister, trebuie remarcate și amănunte ce pot avea semnificații nebănuite. Vorbim, de fapt (până la proba contrarie) despre opt movile, unele înalte de aproape 30 de metri, așezate pe două șiruri, în ordinea mărimii, și se spune că ar fi fost ridicate de către daci. Ele reprezintă încă o enigmă și numai legendele ne oferă unele informații, zona nefiind exploatată prea mult de către cercetători, ci mai degrabă de către vânătorii de comori. Una dintre legende susține că piramidele au fost ridicate pe vremea dacilor, iar în măruntaiele movilelor s-ar găsi chiar și importante comori. Piramidele domină satul, iar localnicii îi numesc guruietț, adică ridicături de pământ.
Cercetătorii au comparat movilele de la Sona cu tumulii în care erau îngropate căpeteniile celte sau scite, mai ales că aceste popoare au traversat și teritoriul României. În plus, arheologii au găsit în jurul piramidelor ceramică din epoca târzie a bronzului și din perioada Hallstat. Există însă și teorii apărute de-a lungul timpului care încearcă să demonstreze că piramidele nu se află întâmplător la Sona. O ipoteză interesantă a fost lansată de un cercetător basarabean, care crede că guruieții sunt vestigii dacice. Mulți au încercat chiar să le afle secretele, stârniți de poveștile spectaculoase ce se aud din bătrâni. Prin sat se zice că apa asezată lângă movile, capătă proprietăți curative. Curioși să afle ce ascund înăuntru, localnicii au încercat să sape în movile, dar n-au fost lăsați de autorități. Nici arheologii n-au reușit încă să dezlege misterele piramidelor, astfel că Sona rămâne un loc ideal de vizitat, mai ales pentru cei care iubesc miturile.
Galerii cu comori de negăsit
După cum au scris mai multe publicații românești, de-a lungul anilor, în sat au venit tot felul de specialiști, cu diverse aparate, în căutarea adevărului despre „ridicături”, dar n-au aflat nimic. O altă legendă relatată de oamenii locului spune că de fapt movilele ar fi niște morminte de uriași sau oricum construite de către aceștia, atrăgând atenția că pământul din movile e galben, iar cel de jos e negru. Uriașii ar sta și acum în movile și poate că s-ar supăra dacă cineva le-ar strica somnul, scormonind în delulețe. Este însă posibil, spun alții, că piramidele să facă parte din „triunghiurile magice” rămase de pe vremea dacilor, că un fel de linii invizibile care străbat Carpații, între sanctuarele și cetățile strămoșilor noștri. În cuprinsul acestor forme geometrice ar intra capitala Daciei – Sarmisegetusa, cetatea Piatra Roșie, sanctuarul de la Racos, templul de la Sinca Veche (aflat de altfel nu departe de ținutul „gurguieților”), vârful Omu și piramidele de la Sona.
Există însă și un fel de „legende” contemporane ce adâncesc și mai tare misterul acestor formațiuni. Sătenii din Sona spun că, în decembrie 2009, niște hoți au intrat în piramidele de la Sona și au explorat cu aparatura sofisticată, nopți la rând, în căutarea comorilor antice despre care se crede că s-ar afla îngropate în movile. Braconierii de vestigii arheologice n-au reușit nici ei să deslușească misterul piramidelor, așa cum nu au reușit nici istoricii. Hoții, însă, au oferit primele indicii. Un alpinist a reușit să meargă pe urmele lor și să facă fotografii, înainte ca autoritățile să astupe intrările, relevând astfel existența unei rețele de galerii subterane în piramide, scurte și orientate în direcții diferite. Și mai e ceva. Localnicii spun că pe vremea colectivului s-a încercat pătrunderea într-o movilă. După primele săpături, au ieșit niște gâze urât mirositoare care au împânzit tot satul și a început să se audă un vuiet. După ce au astupat, s-a terminat cu vuietul. Și se mai spune că vulpile care găsesc intrările în piramide nu mai ies niciodată.
Cercetătorul Andrei Vartic a unit punctul unde se află piramidele cu punctul sanctuarului dacic de la Racos și cu vîrful Omu. A obținut un triunghi dreptunghic cu unghiurile de 30 și 60 de grade. Pe linia Sona-Omu se află templul dacic de la Șinca Veche. Se pare că zona este încărcată de istorie antică, încă nedescoperită, cum este cazul comorii lui Decebal, pe care mulți o caută de decenii întregi, dar fără rezultat. Până una-alta, nu putem să nu constatăm că vorbim despre lucruri reale, care ar trebui, în principiu, să ne intereseze pe toți și pe care specialiștii sunt datori să le scoată oficial din anonimat, dar și din „zona crepusculară” în care sunt împinse permanent, cu bună-știință. Secretomania, însă, se plătește bine!…
Surse:http://www.mixdecultura.ro/2016/01/misterioasele-piramide-ascunse-din-romania/
Revista Magazin si Financiarul.ro