Istorie

Decebal a fost ultimul mare rege al dacilor. Izvoarele antice îl prezintă ca pe un duşman de temut al Romei, dar şi ca pe un războinic viteaz. Cu toate acestea, se ştiu prea puţine lucruri despre începuturile şi personalitatea marii căpetenii dacice.
Burebista cu ajutorul marelui preot Deceneu repune in drepturi vechea religie a lui Zalmoxe, vechile rituri traditionale, oarecum uitate …
Cercetătorii japonezi au declarat că în România se află cel mai puternic pol energetic din lume, Vârful Omu. Echipa de japonezi care a venit în România și a realizat măsurători în acest sens, s-a deplasat și în Buzău, în Țara Luanei sau Poarta lui Dumnezeu. Au fost surprinși să constate că polul energetic din județul Buzău, se clasează pe locul trei în lume, ca putere energetică.
La anumite ore ale zilei, un munte din România dispare cu totul. Este doar unul din misterele Vârfului Gugu, din Munţii Godeanu. Înalt de aproape 2.300 de metri, acesta se găsește în locul unde se întâlnesc Banatul cu Oltenia și Transilvania.
În primul an, înainte de a purcede la curăţenia trupului, a minţii şi a sufletului, discipolii aveau obligaţia să înveţe cât mai multe dintre legile frumoase, iar apoi trebuiau să le aplice în viaţa de toate zilele.Primele „materii” învăţate erau ascultarea (disciplina), hărnicia, studiul, cumpătarea şi sârguinţa.
Din punct de vedere energetic, planeta noastra este o structura telurica intesata cu o multitudine de trasee geoenergetice ce se incruciseaza si impletesc in diferite noduri, modificandu-se, evident, sub influenta fenomenelor geofizice si cosmice. De regula, aceste elemente ating punctul forte in zonele in care radiatiile emit anumiti factori de unda, catalogati de academicieni “curenti de inteligenta".
În complexul astronomic de laSarmisegetusa Regia există câteva aliniamente ce reprezintă obiceiurile strămoşilor noştri. Un exemplu este aliniamentul alcătuit din 4 şiruri de câte 10 postamente de andezit (4 x 10 = 40), ce sugerează zilele din postul Crăciunului geto-dacic, ca şi ale celui românesc.
Tezaurul de la Pietroasa a fost considerat, vreme de aproape un secol, ca fiind cea mai preţioasă comoară a antichităţii, lăsată moştenire omenirii. A fascinat o lume întreagă, de la savanţi şi cunoscuţi colecţionari de artă, oameni simpli sau amatori de senzaţional, care s-au lăsat cuceriţi de misterul ei.
Munții Buzăului vor vorbi întotdeauna despre adânca spiritualitate și măreţia neamurilor de demult. Buzăul înseamnă însăşi istoria, din ale cărei adâncuri vin spre lumina zilei atâtea podoabe şi dovezi, atâtea perle sacre din pământ şi din lespezi, care atestă vieţuirea şi continuitatea multimilenară pe aceste meleaguri.
Pentru oamenii de altădată, unul din momentele trăite cu cea mai mare intensitate era Învierea, în noaptea aceasta desfăşurându-se o mulţime de datini şi obiceiuri mai mult sau mai puţin legate de sărbătoarea creștină. Se considera că după o perioadă de degradare a timpului, de instaurarea chiar a haosului atunci când trupul lui Hristos a fost în mormânt, acum se reinstituie ordinea şi echilibrul în lume.
Tradiția călușarilor vine din vremuri străvechi și e născută din credințele păgâne pre-creștine. Pe vremuri călușarii erau preoți ai cultului solar. Conduși de un mare preot- devenit vătaf după răspândirea creștinismului – dansurile lor erau mai mult decât inițiatice.
Dragobetele este sărbătoarea iubirii moștenită de la daci. Sărbătoarea este specifică zonei de sud a ţării (Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea). Obiceiul are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii, a dragostei, a apropierii.