INIŢIEREA LA GETO-DACI – LEGENDĂ SAU ISTORIE

Iniţierea la geto-daci consta ca în orice alt procedeu iniţiatic dintr-o suită de învăţături şi etape, parcurse treaptă cu treaptă spre stadiul de Maestru.După ce individul care dorea cu toată fiinţa sa să pornească pe drumul iniţierii era cercetat printr-o conversaţie liberă de insuşi Zalmoxis, după ce verdictul era favorabil, viitorul ucenic era chemat, singur sau cu mai mulţi, la confirmarea sa prin ,,Botez”.

                               INIŢIEREA LA GETO-DACI – LEGENDĂ SAU ISTORIE

Iniţierea la geto-daci consta ca în orice alt procedeu iniţiatic dintr-o suită de învăţături şi etape, parcurse treaptă cu treaptă spre stadiul de Maestru.

După ce individul care dorea cu toată fiinţa sa să pornească pe drumul iniţierii era cercetat printr-o conversaţie liberă de insuşi Zalmoxis, după ce verdictul era favorabil, viitorul ucenic era chemat, singur sau cu mai mulţi, la confirmarea sa prin ,,Botez”.

După Zalmoxis, marii preoţi au păstrat cu sfinţenie ritualul, fără să adauge nimic de la ei. Aproape ca în cultul lui Orfeu, cel ales intra dezbrăcat în apă, de obicei la ceasul amiezii şi era însoţit de astă dată de trei Magi-Preoţi care-l asistau. Primul dintre ei cufunda vasul sacru în undele râului Naparis(Ialomiţa) şi vărsându-i conţinutul pe creştetul novicelui rostea: “Să crezi cu toată fiinţa ta în Învăţătură! ” (După marea expansiune a cultului până la Dromihete , s-a folosit orice apă curgătoare: Naparis, Donaris, Maris, Samus, Crisus, Syretus). Apoi al doilea repeta operaţiunea rostind aceeaşi frază.După ce şi cel de-al treilea oficia rostind îndemnul de a crede în Învăţătură, novicele primea aceeaşi haină aspră şi lungă apoi, însoţit de cei trei, era dus în incinta perimetrului de iniţiere pe munte. Acolo îngenunchea în faţa Altarului, invocând pe Tatăl Ceresc: ”Părinte fii alături de mine, Eu iţi aparţin”.

Urmau 40 zile de purificare şi rugăciune, timp în care era supravegheat de departe, fără a fi tulburat.

După parcurgerea celor 40 de zile, ucenicul era purtat într-o procesiune solemnă la lumina făcliilor în faţa Marelui Preot. Aceasta era perioada de naştere şi fără ea nu era admis nimeni în etapa de Cunoaştere  a Învăţăturii.

In faţa Altarului, ucenicul îngenunchea şi rostea în gând mulţumirea către Tatăl Ceresc. Apoi Marele Preot îl ridica de umeri arătându-i pe rând cele două picioare ucenicului: ”Să ştii şi să nu uiţi! Initiatul are două picioare, altele decât lumea. Unul este insăşi Învăţătura, Credinţa şi Dorinţa de Cunoaştere, fără de care nu poţi păşi. Al doilea, Răbdarea – cea care echilibrează şi face pasul bun, chiar dacă el nu pare spornic. ”

Din acel moment, ucenicul începea cu adevărat pătrunderea Tainelor. Învăţa şi era îndrumat de Magi- Preoţi în miracolul astrelor, în metodele de decriptare a previziunilor din semne, în lumea mirifică a plantelorde leac, în taina trupului şi a medicinei oculte în priceperea de a te autocontrola.

Lasă-ţi trupul să vorbească. Ascultă-l şi lucrează asupra lui nu numai cu mintea ci şi cu sufletul.

Vorbele cădeau rar şi ucenicul încearcă să reţină totul intr-o chinuitoare luptă cu sine.

Să nu uiţi ca cele şapte necesităţi ale trupului tău sunt: a respira, a te hrăni, a bea, a te mişca, a te purifica, a face dragoste, a te odihni. Toate cele şapte işi cer preţuirea. De cum le vei înţelege, aşa le vei domina sau vei sta sub ele.

Poate cel mai greu era tărâmul magic, acolo unde lucrurile abia se ghiceau şi efortul era dublu: a vedea cu vederea fizică şi cu cea dincolo de vedere. După cei trei ani de încrâncenare întru sumedenia de lucruri ce se ştiau cerute, mai urmau alte 40 zile de post şi rugaciune. La sfârşitul lor, ucenicul primea acceptul de a urma cea de-a doua etapă: CALEA MAGICĂ- unde lucrurile se schimbau cu totul.

Mai întâi era lăsat un an prin lume ca să-şi consolideze cunoştinţele şi să le aplice unde era chemat să o facă, şi mai ales să se pună de accord cu sine. Urmărit, de multe ori, dublat de ochiul atent al Magilor Preoţi, iniţiatul era primit la Solstiţiul de Toamnă, “pentru prima oară, alături de magi,” la CINA  ALEŞILOR.

Apoi din nou îngenunchea în faţa Altarului, ascultând rostirea Marelui Preot: “Viata este lumină, iar lumina este veşnică! ” De câte ori vei uita aceasta, întunericul te va împresura.

Pornit pe  ultima etapă, iniţiatul era acomodat treptat cu tainele geometriei sacre, cu taina puterii născatoare de Lumină. Conturul pentagramei ajungea in ultimul an să-i fie lăcaş  şi spaţiu de veghere. Practicile de autocontrol se desfăşurau acolo şi tot acolo apăreau revelaţiile.

“Nu uita- LUMINA Pentagramei Magice este IUBIREA!  dar ca s-o faci luminoasă trebuie să ajungi la esenţa Pentagramei – IERTAREA.”

Lucrurile până nu demult învolburate se aşezau încetul cu încetul în ”Ordinea Sacră” dictată de puterea CREDINŢEI. “Poţi învinge predestinarea numai armonizându-te cu propriul tău destin.

Învăţătura lua sfârşit cu puţin inainte de ultima încercare. Acum putea realiza cât de iute au zburat cei trei ani şi cât de uriaşă era zestrea pe care o primise în timpul curgerii lor.

Gătit sufleteşte şi trupeşte, iniţiatul era condus din nou cu alai, trecut pe sub bolta de lumină, sub care vâlvătăile inimii erau asemeni zecilor de făclii aprinse.

Ultima era purificarea finală.

Aceste lucruri se regăsesc în legendele lui Vasile Sarmi povestite la gura focului  în călătoriile de suflet organizate, iar confirmarea legendelor vine de la autorul R.F. Petrescu în Păzitorii Paradisului”.

Vasile, paznicul spiritual al cetăților din munții Șureanu, un suflet minunat care împrăștie necontenit cunoștințele și datinile strămoșești zamolxiene.
Lucian
"Participarea mea la "Cercul de sunet - Cântece strămoșești" mi-a oferit prilejul de a mă regăsi și de a mă reapropia de marea noastră familie a dacilor. M-am simțit foarte bine și mă simt din ce în ce mai bine atunci când îmbrățișez și păstrez cu drag tradițiile, cultura, valorile neamului nostru dac. Mulțumesc din suflet organizatorilor pentru efortul depus, domnului Vasile Sarmi pentru implicarea sa și tuturor acelora care păstrează în sufletul lor viu, spiritul strămoșilor nostri daci! Îmi doresc să ne regăsim și să ne unim cu toții sub protecția și binecuvântarea strămoșilor nostri dacii."
Mihai V.
Autenticitate, Responsabilitate, Curaj - calitățile dacilor zamolxieni - sunt reprezentative pentru omul Vasile. Și cum fiecare drum către inimă, e un drum spre casă ... vă urez alături de el, DRUM BUN SPRE CASĂ!
Claudia Sandulescu - Trainer
"La granița dintre cele spuse și cele nespuse, într-o călătorie eternă a memoriei ancestrale și a redescoperirii puterii de a privi sinele fără temeri că ar putea fi lezat ego-ul, călătoria alături de acest om, Vasile Sarmi, a fost una înspre simplitatea desăvârșirii - legendele, puterea locurilor și a cuvintelor, jocul naturii, totul spune o poveste. Poți alege să crezi și atunci fiece clipă și adiere iți șoptește câte ceva, sau poți alege să nu crezi și vei fi cufundat în brațele naturii care va avea grijă să îți arate că faci parte din tot ceea ce te înconjoară. Mulțumesc pentru această prezentă puternică pe care am cunoscut-o!"
Simon Razvan Florin