Despre Vasile Sarmi

Vasile Sarmi este un povestitor autentic al cetăților din Munții Orăștiei. De la bătrâni a cules povești despre dacii care mureau râzând, despre copiii daci care aprindeau focul cu privirea, despre preotesele care duceau taina magiei peste veacuri. O să ne povestească despre școala de inițiere a copiilor daci… că nu degeaba aici Făt-Frumos creștea într-o zi cât alții în zece .


Vasile Sarmi este un povestitor autentic al cetăților din Munții Orăștiei și membru al Academiei Daco - Române. Vasile a copilărit printre cadranele solare antice și a învățat totul despre cetățile și Munții Orăștiei și viața ce au avut-o dacii crescând pe genunchii lui Constantin Daicoviciu, marele arheolog și istoric care a depus o muncă susținută de cercetare dedicată aproape exclusiv istoriei Daciei dinainte și după cucerirea romană.

Cum s-a întamplat? Ei bine, profesorul Daicoviciu, în timpul lucrărilor sale de zeci de ani de cercetări arheologice în zonă, a fost găzduit de mătușa sa, în Munții Orăștiei, pe un munte cu o priveliște răpitoare și, copil fiind, atât de mult i-a plăcut de profesor și de poveștile lui despre daci, încât a ramas să-i ucenicească și a copilărit la mătușa lui.

Vasile are capacitatea de a-ți trezi înțelegerea pentru viața străbunilor. Dar nu ca din cărți, ci din viața trăită. De la el veți afla lucruri inedite care vă vor apropia de sufletul vostru vechi, al străbunilor, pe care sperăm să învățăm să-l iubim. Împreună cu el veți putea împărtăși din experiențele trăite și cine știe ... Poate veți înțelege mai mult din calea voastră vorbind cu el.

Vasile a cules povești despre dacii care mureau râzând, despre copiii daci care aprindeau focul cu privirea, despre preotesele care duceau taina magiei peste veacuri. O să ne povestească despre școala de inițiere a copiilor daci… că nu degeaba aici Făt-Frumos creștea într-o zi cât alții în zece.

De la bătrâni știe povești despre muntele Gugu și despre marele cristal a cărui putere se manifestă din zi în zi mai mult. Povești… povești despre Fetele de Uriaș, despre blajini și iele, despre ființele minunate care se ascund privirilor dar care ne așteaptă să trăim împreună cu ele minunea creației, creând.

În 2010 -2011 a avut loc  SERIA DIALOGURI CU MENTORI coordonată de jurnalistul freelancer Paul Dumitru, cu scopul de a îi familiariza pe copiii cu abilități  înalte cu dialogul cu personalități autentice și modele de comportament în viață, cu succes social, profesional sau uman. Printre invitații speciali s-au numărat: Dr. Florian Colceag, Andras Zoltan, voce, clape, Sarmalele Reci, antreprenor Dragoș Nicolaescu, Emil Pîroc, Șeful Comisiei de Arbitri, Federația Română de Rugby; Vasile Aurel, Ghidul Sarmisegetuza;

A fost invitat să susțină mai multe seminarii  în București la ceainăria  Serendipity, în 2011, 2012, 2013. Din 2014 și până în prezent susține Seri de legende și povești pentru copii și adulți .

 

Sursa:
http://giftededu.ro/vasile-aurel-singurul-ghid-al-cetatii-sarmizegetusa-invitat-special-in-seria-dialoguri-cu-mentori-pentru-copiii-cu-abilitati-inalte 

Mai multe detalii despre noi:
Echipa
Vasile Sarmi

 
Vasile, paznicul spiritual al cetăților din munții Șureanu, un suflet minunat care împrăștie necontenit cunoștințele și datinile strămoșești zamolxiene.
Lucian
"Participarea mea la "Cercul de sunet - Cântece strămoșești" mi-a oferit prilejul de a mă regăsi și de a mă reapropia de marea noastră familie a dacilor. M-am simțit foarte bine și mă simt din ce în ce mai bine atunci când îmbrățișez și păstrez cu drag tradițiile, cultura, valorile neamului nostru dac. Mulțumesc din suflet organizatorilor pentru efortul depus, domnului Vasile Sarmi pentru implicarea sa și tuturor acelora care păstrează în sufletul lor viu, spiritul strămoșilor nostri daci! Îmi doresc să ne regăsim și să ne unim cu toții sub protecția și binecuvântarea strămoșilor nostri dacii."
Mihai V.
Autenticitate, Responsabilitate, Curaj - calitățile dacilor zamolxieni - sunt reprezentative pentru omul Vasile. Și cum fiecare drum către inimă, e un drum spre casă ... vă urez alături de el, DRUM BUN SPRE CASĂ!
Claudia Sandulescu - Trainer
"La granița dintre cele spuse și cele nespuse, într-o călătorie eternă a memoriei ancestrale și a redescoperirii puterii de a privi sinele fără temeri că ar putea fi lezat ego-ul, călătoria alături de acest om, Vasile Sarmi, a fost una înspre simplitatea desăvârșirii - legendele, puterea locurilor și a cuvintelor, jocul naturii, totul spune o poveste. Poți alege să crezi și atunci fiece clipă și adiere iți șoptește câte ceva, sau poți alege să nu crezi și vei fi cufundat în brațele naturii care va avea grijă să îți arate că faci parte din tot ceea ce te înconjoară. Mulțumesc pentru această prezentă puternică pe care am cunoscut-o!"
Simon Razvan Florin