Coralii din inima Dobrogei, mărturia unei lumi dispărute

Pare incredibil, dar la 50 de kilometri de Constanța, pe drumul ce leagă localitățile Gălbiori de Băltăgești se ridică solitare dealurile de corali de la Crucea. Un peisaj fascinant, care ascunde dovezi unice, de când apele acopereau uscatul.


Pare incredibil, dar la 50 de kilometri de Constanța, pe drumul ce leagă localitățile Gălbiori de Băltăgești se ridică solitare dealurile de corali de la Crucea.

Un peisaj fascinant, care ascunde dovezi unice, de când apele acopereau uscatul. O echipă Neptun TV a mers în căutarea acestor formațiuni unice în Europa, care ne-ar putea garanta, într-un viitor apropiat, un exod turistic.

Înainte de înălțarea uscatului, pe când totul era acoperit de ape, în triunghiul marcat de localitățile constănțene Gălbiori, Crucea și Băltăgești au existat uriașe recifuri de corali.

După retragerea apelor, acestea au rămas mărturie a unei lumi subacvatice, dispărută de mult. Geodezul Gheorghe Boeru și echipa sa au studiat coralii dobrogeni.

Drumul către Dealul de Corali de la Crucea este anevoios. Ca orice comoară, și cea de corali, se lasă greu descoperită. Avem ca reper cariera de piatră părăsită de la Crucea. Trecem prin Valea Gălbiori și, la capătul ei, găsim comoara.

În aer plutește mirosul de pelin, care pare strident în această tipsie de piatră. Speram aici să dăm peste fragmente de corali, dar am găsit mai mult de atât.

Exploatarea din această carieră, închisă înainte de Revoluție, a retezat o parte din dealul coralilor, dar a scos la iveală formațiuni incredibile pe care altfel nu le-am fi văzut. Coralii sunt mici vietăți marine, care în timpul vieții secretă carbonat de calciu, și care formează în timp adevărate depozite. După moartea lor, pe vechiul schelet, se adaugă altul și altul. Așa s-au format și dealurile de corali de la Crucea.

Despre coralii din Dobrogea se spune că au fost lăsați să fie legătura dintre om și Dumnezeu, iar coloniile din Cheile Dobrogei arată precum operele de artă ale unui sculptor desăvârșit.

http://www.reporterntv.ro/stire/muntii-de-coral-din-dobrogea-o-minune-a-naturii

 
Vasile, paznicul spiritual al cetăților din munții Șureanu, un suflet minunat care împrăștie necontenit cunoștințele și datinile strămoșești zamolxiene.
Lucian
"Participarea mea la "Cercul de sunet - Cântece strămoșești" mi-a oferit prilejul de a mă regăsi și de a mă reapropia de marea noastră familie a dacilor. M-am simțit foarte bine și mă simt din ce în ce mai bine atunci când îmbrățișez și păstrez cu drag tradițiile, cultura, valorile neamului nostru dac. Mulțumesc din suflet organizatorilor pentru efortul depus, domnului Vasile Sarmi pentru implicarea sa și tuturor acelora care păstrează în sufletul lor viu, spiritul strămoșilor nostri daci! Îmi doresc să ne regăsim și să ne unim cu toții sub protecția și binecuvântarea strămoșilor nostri dacii."
Mihai V.
Autenticitate, Responsabilitate, Curaj - calitățile dacilor zamolxieni - sunt reprezentative pentru omul Vasile. Și cum fiecare drum către inimă, e un drum spre casă ... vă urez alături de el, DRUM BUN SPRE CASĂ!
Claudia Sandulescu - Trainer
"La granița dintre cele spuse și cele nespuse, într-o călătorie eternă a memoriei ancestrale și a redescoperirii puterii de a privi sinele fără temeri că ar putea fi lezat ego-ul, călătoria alături de acest om, Vasile Sarmi, a fost una înspre simplitatea desăvârșirii - legendele, puterea locurilor și a cuvintelor, jocul naturii, totul spune o poveste. Poți alege să crezi și atunci fiece clipă și adiere iți șoptește câte ceva, sau poți alege să nu crezi și vei fi cufundat în brațele naturii care va avea grijă să îți arate că faci parte din tot ceea ce te înconjoară. Mulțumesc pentru această prezentă puternică pe care am cunoscut-o!"
Simon Razvan Florin